
Ingredience
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- Kousek zbylého celeru (asi 80 g)
- 1 starší mrkev
- 10 vnějších (zelených) listů kapusty
- 250 g vařených bílých fazolí
- Hrst celerové natě
- 150 ml bílého vína
- 700 ml rajčatového pyré
- Lahev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)
- 3 lžíce olivového oleje
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 6 plátků staršího chleba
- 1 stroužek česneku na potření topinek
- Strouhaný parmezán
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.
-
Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.
-
Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.
-
Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.
-
Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.
-
Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.
-
Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.
-
Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.