Toskánska kelová polívka

Doba přípravy

20 min

Čas vaření

40 min

Sdílet

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Kousek zbylého celeru (asi 80 g)
  • 1 starší mrkev
  • 10 vnějších (zelených) listů kapusty
  • 250 g vařených bílých fazolí
  • Hrst celerové natě
  • 150 ml bílého vína
  • 700 ml rajčatového pyré
  • Lahev se zbytkem kečupu (asi 4 lžíce)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 6 plátků staršího chleba
  • 1 stroužek česneku na potření topinek
  • Strouhaný parmezán

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a nechejte několik minut smažit, dokud nezezlátne.

  2. Mezitím nakrájejte na malé kostičky celer a mrkev. Přidejte k cibuli a opékejte asi 10 minut.

  3. Kapustové listy důkladně omyjte, vyřízněte vnitřní tvrdý stonek a nasekejte. Listy přidejte do hrnce a duste 5 minut.

  4. Česnek a celerovou nať nasekejte najemno, přidejte do hrnce a nechte asi minutu rozvonět. Zalijte vínem a duste dalších 5 minut.

  5. Poté přidejte fazole a rajčatové pyré. Do lahve od kečupu nalijte trochu vody, zavřete víčko, důkladně protřepejte a vše nalijte do hrnce.

  6. Směs zalijte vodou nebo vývarem, přidejte sůl a pepř a nechte na mírném ohni za občasného míchání povařit asi 20 minut.

  7. Hotovou polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem, můžete ji zakápnout trochou citronové šťávy nebo přidat lžičku hnědého cukru.

  8. Starší chleba opečte v topinkovači nebo nasucho na pánvi do zlatohněda. Topinku potřete česnekem, položte na okraj talíře a zčásti zalijte polévkou. Na závěr posypte trochou parmazánu a podávejte.