
Ingredience
- 1 kuře
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 šalotky
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce másla
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžíce petrželky
- 1 citron
- 1 lžíce Hellmann's gurmánské hořčice
- 500 g brambor
- 200 g máslové dýně
- 200 g růžičkové kapusty
- 2 červené cibule
- 120 ml kuřecího vývaru nebo vody
- sůl a pepř
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 190 °C. Kuře omyjte, osušte a důkladně osolte a opepřete.
-
Připravte bylinkové máslo. V malém kastrůlku pomalu zahřívejte lžíci olivového oleje s nadrobno pokrájenou šalotkou a prolisovaným stroužkem česneku. Po 2 minutách sundejte z tepla, přidejte máslo, lžíci nadrobno pokrájenou petrželku, tymián, nastrouhanou citronovou kůru a Hellmann's hořčici. Nechte rozpustit.
-
Opatrně oddělte kůži z prsou kuřete tak, aby se nepoškodila a bylinkovo-hořčičné máslo vlijte do prostoru mezi kůží a prsy
-
Zbylý citron nakrájejte na kolečka, šalotky a stroužek česneku pokrájejte a vše vložte dovnitř kuřete. Nohy kuřete svažte provázkem.
-
Brambory a máslovou dýni oloupejte a nakrájejte na kostky, růžičkovou kapustu rozkrájejte na půl, cibuli na širší půlměsíčky. Zeleninu a zbylé stroužky česneku zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte zbylé bylinky. Promíchejte.
-
Doprostřed vymazané pečicí nádoby dejte kuře. Kolem něj rozprostřete zeleninovou směs a podlijte kuřecím vývarem. Pečte na 190 °C dozlatova. Před servírovaním nechte kuře 10 minut odpočívat.