Šťavnaté kuře s brambory, dýní a růžičkovou kapustou

Pečené kuře je oblíbeným jídlem skoro v každé rodině. Skvělé na něm je, že se jedno kuře dá zpracovat hned několikrát. Začněte tímto pečeným s Hellmann's gurmánskou hořčicí.

Doba přípravy

1 h 30 min

Čas vaření

30 min

Sdílet

Print

Ingredience

  • 1 kuře
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 šalotky
  • 6 stroužků česneku
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce tymiánu
  • 2 lžíce petrželky
  • 1 citron
  • 1 lžíce Hellmann's gurmánské hořčice
  • 500 g brambor
  • 200 g máslové dýně
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 2 červené cibule
  • 120 ml kuřecího vývaru nebo vody
  • sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Kuře omyjte, osušte a důkladně osolte a opepřete.

  2. Připravte bylinkové máslo. V malém kastrůlku pomalu zahřívejte lžíci olivového oleje s nadrobno pokrájenou šalotkou a prolisovaným stroužkem česneku. Po 2 minutách sundejte z tepla, přidejte máslo, lžíci nadrobno pokrájenou petrželku, tymián, nastrouhanou citronovou kůru a Hellmann's hořčici. Nechte rozpustit.

  3. Opatrně oddělte kůži z prsou kuřete tak, aby se nepoškodila a bylinkovo-hořčičné máslo vlijte do prostoru mezi kůží a prsy

  4. Zbylý citron nakrájejte na kolečka, šalotky a stroužek česneku pokrájejte a vše vložte dovnitř kuřete. Nohy kuřete svažte provázkem.

  5. Brambory a máslovou dýni oloupejte a nakrájejte na kostky, růžičkovou kapustu rozkrájejte na půl, cibuli na širší půlměsíčky. Zeleninu a zbylé stroužky česneku zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte zbylé bylinky. Promíchejte.

  6. Doprostřed vymazané pečicí nádoby dejte kuře. Kolem něj rozprostřete zeleninovou směs a podlijte kuřecím vývarem. Pečte na 190 °C dozlatova. Před servírovaním nechte kuře 10 minut odpočívat.