Francouzský rajčatový koláč

Hledáte recept na bleskové a jednoduché občerstvení pro nečekanou návštěvu nebo své blízké na rychlou večeři? Rajčatový koláč bude tím pravým!

Doba přípravy

25 min

Čas vaření

35 min

Sdílet

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

Ingredience

  • 1 balení listového těsta (250–300 g).
  • 4–5 středně velkých rajčat
  • 2 vrchovaté lžíce pikantní hořčice
  • 2 lžíce strouhanky
  • Lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

  1. Rajčata nakrájejte na tlustší plátky, posolte z obou stran a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby pustila část šťávy.

  2. Koláčovou formu vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.

  3. Listové těsto rozválejte, vyložte jím formu a dno propíchejte vidličkou.

  4. Na těsto rovnoměrně rozetřete hořčici. Pokud jsou rajčata hodně šťavnatá, nebo jste neměli čas nechat pustit jejich šťávu, posypte hořčici trochou strouhanky.

  5. Na dno koláče rozprostřete plátky rajčat, pokapejte olivovým olejem a přidejte trošku soli a čerstvě namletého pepře.

  6. Koláč vložte do trouby rozehřáté na 220°C a pečte asi 35 minut dokud okraje koláče nezezlátnou.

  7. Nechejte koláč mírně zchladnout, ozdobte jej lístky bazalky a podávejte ještě teplé či za studena.