Vepřová panenka pečená se sušeným ovocem

INGREDIENCE
  • 2 lžíce gurmánské hořčice Hellmann's
  • 1 lžíce lístečků čerstvého tymiánu
  • 1 velká vepřová panenka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 středně velké červené cibule nakrájené na klínky
  • 500 ml jablečného cideru 
  • 20 g sušených jablek
  • 20 g sušených meruněk
  • 20 g sušených švestek
  • 20 g rozinek nebo brusinek
  • Tatarská omáčka Hellmann's Delikátní k podávání

POSTUP PŘÍPRAVY 
  1. Troubu předehřejeme na 200°C. V mističce smícháme hořčici s tymiánem. Panenku celou důkladně osolíme a opepříme a poté potřeme směsí hořčice a tymiánu.
  2. Na středním plameni rozehřejeme olej v litinové pánvi nebo hrnci, který můžeme dát i do trouby. Nasypeme do něj cibuli a bez míchání opékáme dozlatova, trvá to zhruba 2 minuty. Poté klínky cibule otočíme a opečeme je i z druhé strany. Přilijeme cider a mícháme, seškrábneme všechny „opečánky“ ze dna pánve. Přisypeme sušené ovoce, lehce promícháme a sundáme z plamene. 
  3. Vložíme panenku do pánve/hrnce a v troubě pečeme 30 minut. Vyndáme maso na prkénko, zabalíme potravinovou fólií nebo alobalem a necháme ještě 15 minut odpočinout. Servírujeme nakrájené na plátky společně s tatarskou omáčkou Hellman's Delikátní. 
TOP