Slavnostní losos v papilotě

INGREDIENCE 


  • 800 g filé z lososa v kuse i s kůží
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 citron
  • 1 1imetka
  • 4 lžíce Hellmann´s Tatarská omáčka Delikátní
  • 300 g brambor
  • 300 g sladkých brambor (batátů)

 

Přeliv:

  • 1 polévková lžíce medu
  • šťáva ze dvou limetek
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • špetka soli
  • Čerstvý kopr


POSTUP PŘÍPRAVY 

  1. Brambory i batáty ve slupce uvaříme ve vodě – cca 20 minut. Musí zůstat nedovařené. Scedíme, necháme trochu vychladit a můžeme (ale nemusíme)oloupat.
  2. Na pečící plech vložíme tuk (může být olivový olej nebo máslo) a přidáme na větší kusy narájené brambory s batáty. Osolíme, opepříme a promícháme na plechu s tukem.
  3. Vložíme do rozehřáté trouby na 190 – 200 °C a pečeme 15 minut. Občas promícháme.
  4. Mezitím osolíme a opepříme rybu a kůží dolů položíme na pečící papír. Papír má cca 3x větší plochu jako ryba.
  5. Rybu zabalíme do papíru a pokud se rozbaluje, můžeme použít kancelářskou sešívačku.
  6. Balíček s rybou vložíme do trouby, buď na plech k bramborám (pokud se tam vleze) nebo na druhý plech. Pečeme 25 – 35 minut. Brambory stále promícháváme, tak aby se stejnoměrně opékaly.
  7. Poté plechy vytáhneme z trouby a necháme cca 5 minut odpočinout
  8. Přeliv připravíme rozmícháním medu s limetovou šťávou, špetkou soli, rozdrceným česnekem a na malé kostičky nakrájenou červenou paprikou. Rozstříhneme balíček s rybou, polijeme přelivem a posypeme sekaným koprem.
  9. Rybu i s balíčkem položíme doprostřed stolu a každý si „uždibává“ kusy ryby. Kousky lososa namáčíme do Hellmann´s Tatarské omáčky Delikátní, která nám rybku krásně dochutí.

TOP