Historie značky Hellmann's

O vznik majonézy se údajně přičinili francouzští kuchaři v 18. století, kteří náhodou z nedostatku jiných surovin ušlehali studenou omáčku z vajec a oleje. Stalo se tak prý v roce 1756, když francouzský vévoda Richelieu u Port Mahonu porazil britské vojsko. Jeho šéfkuchař tehdy na oslavu vítězství připravoval hostinu, na které se měla podávat i studená omáčka ze smetany a vajec. Smetana však v kuchyni došla, a tak ji šéfkuchař z nouze nahradil olivovým olejem. Francouzům tato novinka, která byla na počest vévodova vítězství pojmenována "mahonéza", natolik zachutnala, že se stala běžnou součástí jejich tabule a později se její sláva rozšířila i do okolních zemí.



První průmyslově vyrobená majonéza byla prodávána v roce 1905 v delikatesách Richarda Hellmanna na Columbus Avenue v New Yorku. V roce 1912 byla majonéza pana Hellmanna, připravovaná podle staré rodinné receptury, uvedena na trh pod názvem Hellmann´s Blue Ribbon Mayonnaise.



V začátcích prodával dva druhy majonézy v dřevěných miskách, které se tehdy používaly na vážené máslo. Aby je od sebe odlišil, převazoval misky s jedním druhem majonézy modrou pentlí. Tato mašle se později, v roce 1912, stala základním motivem pro vznik nového loga Hellmann´s a označovala tak záruku té nejvyšší kvality. Nová etiketa pak zdobila sklenice, do nichž se majonézy začaly plnit. V roce 1920 začal Richard Hellmann pod stejnou značkou vyrábět kromě majonézy také tatarskou omáčku a pomazánku na sendviče.



Čeští spotřebitelé mohli poprvé ochutnat výrobky Hellmann´s v roce 1992, kdy firma Best Foods koupila od tehdejších státních Drůbežářských závodů výrobní závod v Zábřehu na Moravě a začala tam vyrábět majonézu a tatarskou omáčku Hellmann´s.



V roce 2000 převzala tehdy již nadnárodní firmu Best Foods britská národní korporace Unilever, která zaujímá jedno z předních míst nejen v potravinářském průmyslu.



TOP